Blog juridic

(despre elaborarea actelor normative și alte subiecte juridice)

Biblioteca

Și acum… luați mai aproape o ceașcă cu ceai sau cafea, așezațivă mai comod și… să începem lectura. Sunt multe de citit și de aflat.

Selectați din lista de mai jos țara care vă interesează, pentru a consulta ghidurile de tehnică legislativă disponibile, pentru a afla ce acte normative reglementează procesul elaborării actelor normative, care sunt etapele legiferării, ce baze de date și soft-uri se utilizează în alte state în acest scop:

În linii generale, etapele legiferării și ale elaborării actelor normative sunt asemănătoare pentru toate statele, dar există și diferențe. Condițiile istorice, condițiile socio-economice din momentul elaborării, filosofia și mentalitatea poporului, numărul autorităților publice care participă la elaborarea și promovarea unui proiect de act normativ, chiar și modul de exprimare a gândurilor persoanei/executorului care nemijlocit elaborează proiectul de act normativ – toți acești factori își lasă amprenta asupra conținutului actului normativ.

Indiferent cum s-ar numi – legistică, tehnică legislativă, sau proces de elaborare – în fiecare țară există un set de reguli care unifică și uniformizează procesul de elaborare a actelor normative.

Aveți acces liber la ghiduri, manuale, tratate, articole – toată literatura din domeniul tehnicii legislative, de care dispun la moment.

Lectură plăcută!

Scroll to top