Blog juridic

(despre elaborarea actelor normative și alte subiecte juridice)

Lituania: Ghidul pentru cercetările juridice

În articolul precedent vă povestisem despre baza de date a actelor normative din Lithuania. Astăzi vă propun un ghid destul de util, mai ales dacă sunteți interesați de doctrina țărilor baltice – A Guide to the Lithuanian Legal Research (trad. ro: Ghidul pentru cercetările juridice din Lituania). Acesta a fost publicat pentru prima dată în anul 2005, fiind apoi actualizat în octomrie 2017. Autor – Elona Norvaisaite, angajat al bibliotecii Curții Constituționale din Lituania.

Ghidul conține informație bine structurată despre sistemul de drept din Lithuania, despre instanțele de toate nivelurile, fiind bine condimentat cu o mulțime de linkuri utile, ce duc către diverse portaluri/baze de date ale autorităților publice, ale organelor de administrare a profesiilor juridice, ale universităților, ale bibliotecilor juridice, ale revistelor de drept etc.

M-a uimit faptul că în Lithuania Curtea Constituțională are o bibliotecă, iar bibliotecarii de acolo mai scriu și ghiduri pentru juriști. Și încă ceva interersant: Curtea Constituțională din țara respectivă are și o revistă (poate fi accesată aici doar în limba lituaniană), ce se publică de cîteva ori pe an și e un fel de „buletin informativ” despre practica generalizată a curții.

Lituania: Ghidul pentru cercetările juridice

Lasă un comentariu

Scroll to top