Blog juridic

(despre elaborarea actelor normative și alte subiecte juridice)

Belgia: Ghidul de redactare a textelor legislative și de reglementare

Ghidul belgian a fost elaborat în 2008, fiind întitulat ”Principes de Technique Législative. Guide de rédaction des textes législatifs et réglementaires”. Remarc că acest ghid încă mai e aplicabil în Belgia, deși de la elaborarea lui au trecut 15 ani.

Versiunea electronică este pusă la dispoziție de către Consiliul de Stat al Belgiei (fr. – le Conseil d’Etat) la rubrica “technique législative”, pe pagina web http://www.raadvst-consetat.be/ .

Acest ghid este destinat persoanelor care scriu texte normative pentru Autoritatea Federală și entitățile federate. Acesta stabilește, în esență, reguli de tehnică legislativă, adică recomandări cu privire la cel mai bun mod de formulare juridică a regulilor dorite de către autoritățile publice.

Ghidul înlocuiește ”Circulara legistică legală din 2001” din Belgia, al cărei conținut și formă au fost complet reelaborate pentru a ajuta mai eficient editorii.

Un Ghid destul de voluminos și cu o structură foarte detaliată, în limba franceză. Recomand să începeți lectura cu pag. 14.

Belgia: Ghidul de redactare a textelor legislative și de reglementare

Lasă un comentariu

Scroll to top